S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Úvod » Včelie produkty » Peľ

Včelie produkty / Peľ

Peľové zrná sú samčie pohlavné bunky vyšších rastlín. Včely ich zbierajú a nosia do úľa na treťom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku. Pri zbere sa počas tvorby obnôžky pridávajú k peľovým zrnkám výlučky svojích žliaz a nektár, čím sa v ňom tlmí rast baktérií.


Peľ je preferovaný ako dôležitý nutričný, prírodný doplnok z pohľadu suroviny a potraviny, s uplatnením v medicíne i kozmetickom priemysle. Pre organizmus človeka má včelami zberaný peľ reálny nutričný význam. Predstavuje originálnu surovinu, potravinu i liek.


Druhy peľu:

  • rastlinný (čiže kvetový) peľ
  • úľový (fermentovaný) peľ
  • obnôžkový - včelí peľ


Peľ obsahuje predovšetkým:

  • vitamín - C, A, B a E
  • minerálne látky - Na, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se
  • aminokyseliny, tuky, uhľovodíky
  • enzýmy - pepsín, trypsin, amyláza, invertáza, fosfatáza
  • karotenoidy, rastové regulátory, vodu, silice, nukleove kyseliny
  • cukry, bielkoviny a tiež výrazne pôsobí ako antibaktérikum.

Peľ a zdravie

Väčšie množstvo peľu je využívané vo forme tabletiek, granúl, cereálnych tyčiniek, sladkostí, toník, tinktúr. Peľ je z množstva aspektov výrazne nápomocný napríklad pri črevných ťažkostiach, zlepšení chuti do jedla, neurasténie, zlepšenie psychiky, mozgových ťažkostí, akcelerácii rastu, zraku, spevnenie vlasov, dlhovekosti, má antibiotické účinky. Pri konzumácii 2 lyžičiek suchého peľu denne sú známe euforické pocity.

Najčastejším spôsobom užívania peľu sú 2 čajové lyžičky obnôžkového peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešané v 2 cl vody a celú zmes rozmiešame v 2 cl vody a užívame 3-krát denne. Nie je známa jeho návykovosť a s určitými časovými odstupmi je možné ho užívať dlhodobejšie.

Peľ ako domáca kuchyňa

Pre svoju mierne kyselkavú chuť je využívaný pri vylepšovaní ovocných šalátov, môže sa podávaťrozmiešaný z medom i vodou a prídavkom štiav z citrusových plodov, v podobe kokteilov, je využívaný pri príprave tzv. farmárských chlebíkov.


ZGJkYmQy