S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Úvod » Včelie produkty » Včelí med

Včelie produkty / Včelí med

Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg.


 

Typické zastúpenie hlavných zložiek medu je nasledovné:

  • fruktóza, ovocný cukor: 35 - 40%
  • glukóza, hroznový cukor: 30 - 35%
  • disacharidy: 5 - 8%, poprípade trisacharidy
  • voda: 10 - 18%
  • minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, síra, mangán, kremík
  • vitamíny: kyselina nikotínová (PP fakt.), kyselína pantoténová, kyselina askorbová (vitamín C), tiamín (vitamín B1), riboflavín (vitamín B2), pyridoxín (vitamín B6), kyselina listová, biotín (vitamín H), B3, B5, K, E, P
  • kyseliny: kys. pyroglutamínová, kys. fosforečná, kys. citrónová, kys. soľná, kys. octová, kys. jablčná, kys. mliečna, kys. glukónová, kys. mravčia
  • aminokyseliny: leucín (izoleucín), kys. asparágová, kys. glutamová, fenyl-alanín, treonín, alanín, arginín, histidín, glycín, prolín, lyzín, cystín, serín, valín
  • inhibíny: osmotické zložky, arbutín, penicilín B, ďalšie baktericídy (čiastočne citlivé a necitlivé na horúčavu a svetlo)
  • hormóny: acetylcholín, rastové látky
  • aromatické látky: izobutylaldehyd, formaldehyd, acetáldehyd, acetón, diacetyl, a ďalších vyše 50 aromatických látok
  • fermenty: glukózooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza,
  • ďalej: enzýmy, antioxidanty, peľ.

 

Med je prírodná sladká látka produkovaná včelami (Apis mellifera L.) z nektáru rastlín zo sekrétov živých častí rastlín, alebo z výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktoré včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, ukladajú, zahusťujú a ponechávajú v plastoch, aby vyzrel. Hlavnou surovinou na výrobu medu je nektár z kvetov rastlín a medovica.

  • NEKTÁR: je výlučok aktívnych žliaz rastlín, tzv. nektárií. Tie lákajú hmyz, ktorý pri získavaní nektáru, zároveň vlastným telom prenáša peľ z kvetu na kvet, čím tieto opeľuje.
  • MEDOVICA: sa vyskytuje na listoch stromov, tráv, ale i ihličia. Medovicu produkujú vošky, červce, méry z miazgy stromov, takže je živočíšneho pôvodu.

Kvetový med

Kvetový med patrí k najrozšírenejším medom. Je to med, ktorý pochádza z nektáru kvetov rastúcich v nížinách a horských údoliach, alebo aj z liečivých rastlín. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významé prírodné látky s povzbudzujúcim účinkom - éterické oleje, aromatické látky. Med má lahodnú chuť, príjemnú arómu a svetlú farbu. Kvetový med je jednodruhový alebo viacdruhový. Je ľahko strávitelný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Ľahko kryštalizuje. Je cenovo najprístupnejší. Kvetový med je veľmi cenený v ľudovom liečiteľstve. Vhodný je na všestranné použitie v domácnosti - priame konzumovanie, varenie, pečenie.

Repkový med

Nosia ho včely ako jeden z prvých medov v sezóne. Med z repky obsahuje nektár kvitnúcej repky olejnej, často aj prímes nektárov ovocných stromov. V repkovom mede je vysoký obsah glukózy, ktorá spôsobuje rýchlu kryštalizáciu v podobe stuhnutej jasnej žltej hmoty. Farba tohto medu je v kryštalickom stave svetložltá, takmer biela, v tekutom stave je farba žltá až citrónová. Chuť a aróma tohto medu je veľmi jemná a lahodná. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Je vhodný na pastovanie.

Agátový med

Obsahuje nektár agátových kvetov. Má osobitú jemnú chuť a vôňu. Je veľmi svetlej až zlatožltej farby so zelenkavým nádychom. Vďaka vysokému obsahu fruktózy má najnižší sklon na kryštalizáciu, vydrží tekutý až dva roky. Je ľahkostrávitelný, priaznivo vplýva na látkovú výmenu organizmu a je neoddeliteľnousúčasťou zdravej výživy.

Lipový med

Lipový med má typickú lipovú vôňu a chuť. Má zlatožltú farbu, je číry. Udržuje sa dlho tekutý. Po skryštalizovaní má typickú "škrabľavú" konzistenciu bieložltej až krémovej farby. Je ľahko stráviteľný. Ideálny pomocník pri nachladnutí, kataroch horných dýchacích ciest a pri rekonvalestencii. Najchutnejší je s lipovým čajom.

Slnečnicový med

Slnečnicový med má dominantnú sladkú chuť vyváženú mierne kyslastou "ovocnou" príchuťou, takže sa tento med zdá byť menej sladký. Kombinácia sladkej a kyslej chuti pripomína jahodovú marmeládu. Farba je výrazne žltá, vynikne v plastovej forme medu. Kryštalizuje stredne rýchlo, takže je vhodný i k pastovaniu.

Malinový med

Malinový med včely zbierajú na lesných rúbaniskách a pláňach kvetov z lesných malín. Je veľmi lahodnej chuti a je prezývaný aj "priateľ srdca" pre svoje rýchle povzbudzujúce a podporné účinky predovšetkým proti chronickej únave a poklesu výkonnosti. Pre svoju ľahkú stráviteľnosť je obzvlášť vhodný pre deti. Výborný je tiež do čajov proti prechladnutiu, alebo ako prírodná náhrada repného cukru.

Lesný med

Lesný med partí medzi vyhľadávané druhy medu u nás, ale aj v zahraničí. Lesný med obsahuje predovšetkým nekrtár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu stromov. Medovica pochádza z oblastí prevažne listnatých a zmiešaných lesov. Med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín. Je výraznej chuti a silnej arómy. Je ľahko stráviteľný. V porovnaní s kvetovými medmi obsahuje viac fruktózy a drextrínov (produkt hydrolýzy škrobu), ale hlavne väčšieho množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Je veľmi kvalitný a vyhladávaný druh medu

Medovicový med

Včely ho zbierajú na ihličí a výhonkoch stromov, predovšetkým na jedliach, smrekoch, boroviciach, ale aj na niektorých listnatých stromoch napr. na lipách, duboch, javoroch, vŕbach, trávach a pod. preto sa tento med nazýva aj ako "med horský". Medovicu produkujú producenti medovice - vošky (viď obrázok), červce, méry z miazgy stromov, listov a tráv. Vyznačuje sa vysokým obsahom minerálnych látok. Vyniká svoju výraznou arómou, príjemnou chuťou a tmavou farbou. Vydrží dlho v tekutom stave. Je určený na priamy konzum. Medzi vyznávačmi medu sa označuje ako "labužnícky med" - lahôdka.



OTQ5M2